Förälder/vårdnadshavare

Är din ungdom intresserad av att konfirmera sig? Vad innebär detta för dig som förälder?

Konfirmationen är ett möte för ungdomen med kyrkan i ett brytningsskede i livet som präglas av sökande av frihet, mognad, hållbar livsstil, självständighet och bekräftelse. I identitetssökandet är inte bara frågan ”Vem är jag?” viktig utan det handlar också om att söka svar på frågor som ”Vad tycker jag om det här, var står jag i den här frågan, vad är viktigt för mig?”.

Svenska kyrkan vill vara en plats där ungdomen ska få hjälp och redskap att få prata om dessa frågor tillsammans med andra i samma ålder. Ofta har ungdomen valt ett alternativ som kanske lockar med något slags läger, eller vad ens kompisar har valt.

Hur ofta är konfaträffarna?
Beroende på alternativ träffas konfirmandgruppen olika många gånger under året. Vissa grupper har kortare träffar regelbundet under året och något helgläger. Andra träffas lite mer sällan men har fler eller längre läger. Varje träff är viktig för gruppens gemenskap.

Vad kostar det att konfirmeras?
Alla alternativ som församlingarna i Värmdö kommun erbjuder är kostnadsfria för konfirmanden.

Ingen av oss föräldrar är medlem i Svenska kyrkan. Kan vår ungdom konfirmeras ändå?
Ja, men ungdomen måste vara medlem och döpt. Ordagrant betyder konfirmation bekräftelse på dopet. Är man inte döpt tidigare ordnar vi det under konfirmandtiden och vi tar såklart kontakt med er föräldrar när detta kommer att ske.

Min ungdom är rädd för att behöva stå inför andra och prata eller läsa, vad kan jag som förälder göra?
Konfirmationen handlar om att få testa och lära sig om kristen tro. Under konfirmationstiden handlar det mycket om gruppgemenskap och att man känner sig trygg.
Under konfirmationstiden utgår man från de olika individernas förutsättningar i den grupp som man har önskat konfirmeras i, och det enda som vi egentligen kräver är närvaro.

Vi är jätteglada ifall vi i ett tidigt skede får reda på särskilda önskemål, behov och förutsättningar för att kunna skapa en så trygg konfirmationstid vi kan för er ungdom.

Min ungdom tycker det är jobbigt att sova borta och jag är orolig för hur det ska gå på lägret. Ska jag kontakta lägeransvariga?
Ja, kontakta dem. Många konfirmander upplever lägervistelsen som ett minne för livet och ledarna, såväl de anställda som de ideella, gör sitt bästa för att det ska bli ett gott och roligt minne. Därför är det bra om ledarna känner till oro och farhågor så att de kan stötta och hjälpa till om det behövs.

Kommentarer inaktiverade.